Aanmelden




Laden…

Even geduld...

9/19/3-1-TM Godsdienst beleven bij jonge kinderen: op stap met de Zill bril

Sinds de start van Zill zijn er heel wat vragen rond het werken met Rooms-katholieke godsdienst binnen de kleuterschool.
Deze sessie wil de inkanteling van het werkplan Rooms-katholieke godsdienst voor het katholiek kleuteronderwijs in Vlaanderen in Zill toelichten. We willen antwoorden geven op de vele vragen van de leerkrachten: waar vinden we het componentenschema terug? Wat wordt er van ons verwacht rond het werken met RKG bij jonge kinderen. Hoe moeten we het praktisch bijhouden?
Deze vragen die vaak gesteld worden zullen een duidelijk antwoord krijgen.

Doelstellingen:

De deelnemers:

  • krijgen zicht op het waarom, het hoe en het wat van het belang van Rooms-katholieke godsdienst binnen de katholieke dialoogschool,
  • herkennen in het ordeningskader de ontwikkelvelden en –thema’s, die de basis vormen voor Rooms-katholieke godsdienst,
  • verkennen vanuit praktijkvoorbeelden wat het betekent om te werken vanuit een Rooms-katholieke focus die bepaald wordt door de leerling, de context en het leerplan,
  • reflecteren vanuit de aangereikte kaders op hun onderwijspraktijk en onderzoeken de mogelijkheden voor rijke onderwijsarrangementen op school-, klas- en leerlingniveau,
  • verkennen verschillende mogelijkheden om vanuit Rooms-katholieke godsdienst van een focus tot een effectief onderwijsarrangement te komen en reflecteren erop vanuit de aangebrachte inzichten.
Doelgroep:

Deze nascholing is gericht op teams BaO (directies, leerkrachten kleuteronderwijs, docenten van de lerarenopleiding kleuter, studenten lerarenopleiding kleuter) De nascholing kan ook individugericht geboekt worden. (in een organisatie, dagen van…, pastorale dag,…)

Maximum aantal deelnemers: 25 of in samenspraak met de nascholer

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

In deze module verkennen de teams het ontwikkelveld RKG. We staan stil bij de leeruitkomst van het ontwikkelveld RKG en geven teams de kans om zich te verdiepen in de inkanteling van het werkplan Rooms-katholieke godsdienst voor het katholiek kleuteronderwijs in Vlaanderen in Zill. Er wordt stilgestaan bij ontwikkelthema één, dat nieuw is. Er wordt getoond waar de vroegere componenten van het werkplan godsdienst een plaats hebben gekregen. Op die manier wordt duidelijk dat de vroegere componenten herkenbaar terug te vinden zijn binnen Zill onder ontwikkelthema 2 tot en met 5. Er zal aandacht zijn voor de ontwikkelstappen binnen de ontwikkelthema’s. We gaan nader in op de 3 impulsen: ervaringen en belevingen, geloofsverhalen-geloofsbeeld-godsbeeld-Jezusbeeld en klasrituelen- feesten- vieringsmomenten. We staan eveneens stil bij het functioneel gebruik van leermiddelen, reeds bestaande materialen, zoals Leeftocht voor jonge kinderen, de gebedenklapper en de Thomas-website.

Strategie en methode:

Deze module bestaat uit één sessie die gegeven wordt voor een schoolteam. Deze sessie kan geboekt worden tijdens een personeelsvergadering (minstens 2 uren) of tijdens een studiedag. Het spreekt voor zich dat er tijdens een studiedag nog meer kan verdiept worden. De  sessie bestaat uit een afwisseling tussen input en activerende werkvormen. 

Bijkomende info:

Voorafgaand aan de module (teamgericht) zal er een intakeblad worden verstuurd, zodat er ook nog op maat kan worden gewerkt per school en specifiek op de noden kan ingespeeld worden.

 


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:

Indien de leerkrachten, de ontwikkelthema’s (vroegere componenten) niet goed kennen kan je de tweede module ook volgen nl. ‘Godsdienst bij jonge kinderen: ontwikkelthema’s RKG en Zill.'


Voor dit initiatief mogen maximum 25 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 250,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Eigen school
(Kaart)
  • Reeks 1: (2 vrije plaatsen)
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.