Aanmelden




Laden…

Even geduld...

KOEPCBA0IDO220003-RKG-5TM Prentenboeken, brugverhalen als opstap naar Bijbelverhalen

Sinds de start van ZILL zijn er heel wat vragen rond het werken met Rooms-katholieke godsdienst bij jonge kinderen.

In deze nascholing verdiept het kleuterteam de voorkennis van Zin in leren! Zin in leven!viahet leergebied Godsdienst specifiek rond het werken met ervaringen. 

Prentenboeken spreken jonge kinderen aan en bieden een schat aan mogelijkheden. In deze sessie krijg je concrete suggesties over hoe je waardevolle prentenboeken kunt inzetten als brugverhalen.Met een goede verdieping wordt de link gelegd met bijbelverhalen. De praktijkgerichte aanpak bied je heel wat inspiratie voor de eigen klaspraktijk.  

Doelstellingen:
  • Je krijgt zicht op het belang van Rooms-katholieke godsdienst binnen de katholieke dialoogschool.
  • Je herkent in het ordeningskader de ontwikkelvelden en -thema’s, die de basis vormen voor Rooms-katholieke godsdienst.
  • Je krijgt zicht op de impulsen ‘ervaringen en belevingen’ en ‘geloofsverhalen-geloofsbeeld-godsbeeld-Jezusbeeld’.
  • Je leert het werken met prentenboeken als brug naar bijbelverhalen beter kennen, nl. wat het prentenboek voor de leerkracht en de school betekent, hoe je de vertaling kunt maken naar de klas en hoe je de koppeling kunt maken naar een Jezusbeeld, godsbeeld of bijbelverhaal. 
Doelgroep:
  • Team kleuteronderwijs
  • Directie
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

In deze module verken je de de impuls ‘ervaringen en belevingen’ door gebruik te maken van prentenboeken. Uiteraard neem je de andere impulsen mee en maak je zo verdere verbinding naar impuls twee ‘geloofsverhalen-geloofsbeeld-godsbeeld-Jezusbeeld’ en impuls drie ‘klasrituelen- feesten- vieringsmomenten’. We gaan praktisch aan de slag.  

Strategie en methode:

Deze sessie kan geboekt worden tijdens een personeelsvergadering (minstens 2 uur) of tijdens een studiedag. Het spreekt voor zich dat er tijdens een studiedag nog meer verdiept kan worden. 

Tijdens de sessie worden er concreet waardevolle prentenboeken bekeken en wordt de brug gelegd naar bijbelverhalen (eigen niveau). Je krijgt de kans om aan de hand van een kijkwijzer een prentenboek te beleven. Je maakt een vertaling naar de klaspraktijk. Je gaat op zoek naar passende bijbelverhalen, Jezusbeelden en godsbeelden. Je hanteert de ZILL-tool en kijkt welke ontwikkelthema’s je kunt linken. Heel wat prentenboeken staan ter beschikking om te verkennen en de link te maken met bijbelverhalen. 

Je krijgt een lijst met koppelingen van prentenboeken en bijbelverhalen. 

Je kunt er ook voor kiezen om een extra sessie te boeken, nl. een werksessie waarbij je verder prentenboeken gaat linken aan bijbelverhalen. Dit kan aansluitend zijn op een ander moment. 

Bijkomende info:

Voorafgaande aan de sessie zal er nog een mail gestuurd worden met de nodige materialen en documenten die gebruikt worden tijdens de sessie. 

Er zal duidelijk aangegeven worden welke er moeten afgedrukt worden. 

Breng een prentenboek mee om concreet mee aan de slag te gaan. 

De werkelijke kostprijs van dit professionaliseringsinitiatief bedraagt 650 euro/sessie. Wij bieden dit initiatief aan een verminderde prijs aan, dit is mogelijk door tussenkomst van de overheid.


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Voorwaarde:

Het is raadzaam om de eerste module: Godsdienst beleven bij jonge kinderen: een kijkje door de ZILL-bril eerst te volgen zodat de ontwikkelthema’s 1 tot 5 al gekend zijn naar opbouw en hoe hanteren van de doelen. Zo kunnen we in deze sessie de impuls bijbelverhalen verder gaan verdiepen en koppelen aan de ontwikkelthema’s. 


Voor dit initiatief mogen maximum 30 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 300,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data: Voor dit initiatief zijn nog geen lesplaatsen bekend. Je kan dus nog niet inschrijven.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.