Aanmelden




Laden…

Even geduld...

KOEPCBA0IDO220003-RKG-10TM Arrangementen vanuit de focus RKG uitwerken vanuit het schema ‘krachtige leeromgeving’

In deze nascholing verdiept het kleuterteam de voorkennis van Zin in leren! Zin in leven!rond RKG.  

In deze sessie werken we verschillende arrangementen uit en hebben we oog voor de ontwikkelthema’s en de drie impulsen vanuit RKG. 

De teams kunnen uit een lijst van thema’s een keuze maken om deze praktisch te gaan uitwerken. 

Doelstellingen:
  • Je krijgt verder zicht op het belang van Rooms-katholieke godsdienst binnen de katholieke dialoogschool.
  • Je herkent in het ordeningskader de ontwikkelvelden en -thema’s, die de basis vormen voor Rooms-katholieke godsdienst.
  • Je verdiept vanuit praktijkvoorbeelden wat het betekent om te werken vanuit een Rooms-katholieke focus die bepaald wordt door de leerling, de context en het leerplan.
  • Je reflecteert vanuit de aangereikte kaders op je onderwijspraktijk en onderzoekt de mogelijkheden voor rijke onderwijsarrangementen op school-, klas- en leerlingniveau.
  • Je verkent mogelijkheden om vanuit Rooms-katholieke godsdienst van een focus tot een effectief onderwijsarrangement te komen en reflecteert erop vanuit de aangebrachte inzichten.
Doelgroep:
  • Team kleuteronderwijs
  • Directie
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Je voorkennis met betrekking tot ZILL wordt geactiveerd. Je maakt kennis met enkele belangrijke principes voor het ontwerpen van onderwijsarrangementen en met het schema ‘krachtige leeromgeving’. Je staat eveneens stil bij het functioneel gebruik van leermiddelen, reeds bestaande materialen, zoals Leeftocht voor jonge kinderen, de gebedenklapper en de Thomas website.? We gaan arrangementen, BC’s verder gaan verdiepen en uitwerken en dit vanuit de focus RKG. 

Strategie en methode:

Deze sessie kan geboekt worden tijdens een personeelsvergadering (minstens 2 uur) of tijdens een studiedag. Het spreekt voor zich dat er tijdens een studiedag nog meer verdiept kan worden.

Deze sessie kan gekoppeld worden aan Rituelen en de godsdiensthoek in de kijker, waar de godsdiensthoek op zich in de kijker gezet wordt.

De sessie bestaat uit een afwisseling van input en activerende werkvormen.

De sessie bestaat uit het effectief uitwerken van arrangementen. Je krijgt de kans om arrangementen te verrijken vanuit ervaringen, bijbelverhalen en rituelen. Je hanteert de ZILL-tool en kijkt welke ontwikkelthema’s je kunt linken. Je kan gebruik maken van eigen leermiddelen vanuit je school: prentenboeken, godsdienstmethodes, leeftocht voor kinderen,naomi, kinderbijbels, de gebedenklapper, …

Op het einde van de sessie hebben we enkele arrangementen, BC’s uitgewerkt met focus op RKG.

Bijkomende info:

Voorafgaande aan de sessie zal er nog een mail gestuurd worden met de nodige materialen en documenten die gebruikt worden tijdens de sessie.

Er zal duidelijk aangegeven worden welke er moeten afgedrukt worden.

Er zal een lijst doorgestuurd worden met mogelijke thema’s, arrangementen waaruit een keuze kan gemaakt worden.

De werkelijke kostprijs van dit professionaliseringsinitiatief bedraagt 650 euro/sessie. Wij bieden dit initiatief aan een verminderde prijs aan, dit is mogelijk door tussenkomst van de overheid.

Bekijk het andere aanbod van RKG:


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Voorwaarde:

Het is raadzaam om de eerste module: Godsdienst beleven bij jonge kinderen: een kijkje door de ZILL-bril eerst te volgen zodat de ontwikkelthema’s 1 tot 5 al gekend zijn naar opbouw en hoe hanteren van de doelen. Zo kunnen we in deze sessie arrangementen uitwerken.


Voor dit initiatief mogen maximum 30 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 300,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data: Voor dit initiatief zijn nog geen lesplaatsen bekend. Je kan dus nog niet inschrijven.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.